Berrie_van_mier » Specials » Stadsfietsen

De meest verkochte fiets aller tijden

De meest gebruikte fiets is de stadsfiets. Deze multifunctionele fiets wordt voor allerlei taken ingezet en presteert daar erg goed.

De schoolfiets

Een bekende verschijning in de steden zijn leerlingen van middelbare scholen op hun fiets , met een boekentas achterop de bagagedrager of een tas over de schouders gehangen. Vele jaren gaat deze fiets mee en liefst tot het einde van de middelbare school. Dit is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de berijder en de staat van de fiets, na enkele jaren afzien met een wilde puber. Tips voor aanschaf voor zo'n fiets zal ik u niet onthouden.

De studentenfiets

Soms kan de middelbare schoolfiets het nog een aantal jaren uitzingen als studentenfiets of stationsfiets. Anders zal er uitgezien moeten worden naar een vervangend exemplaar. Meestal valt de keuze dan op een goedkoop barrel. Tips hiervoor kunt u in deze special vinden.

Onderhoud van deze fietsen

Voor het kleine onderhoud en het oplossen van vreemde geluidjes is ook een artikel geschreven. Wie weet heeft u er iets aan. Low budget en snel te doen.

Bandenspanning

Veel te veel mensen rijden nog op te slappe banden of rijden met de verkeerde kwaliteit banden. Dat dit het fietsen extra zwaar maakt, daar staat men meestal niet bij stil. Hoe hard die banden dan wel moeten staan?

Zadelpijn

Heeft u regelmatig last van zadelpijn na een fietstochtje, dan moet u daar echt eens wat aan gaan doen.

Zie hieronder een aantal technische en/of tactische tips.
Middelbare school, een nieuwe of een tweedehands fiets?

Middelbare school, een nieuwe of een tweedehands fiets?

De aankoop van een fiets voor schoolgaande kinderen wordt meestal in een opwelling gedaan. Vrij snel daarna kun je er dan achter komen dat het toch niet zo'n goed idee is geweest. Onderstaande tips ku…

Tips om je studentenfiets of stationsfiets op te knappen

Studenten- of stationsfietsen zijn meestal in een erg slechte staat. Dit komt doordat er over het algemeen geen tijd of onderhoud aan wordt besteed. Hieronder volgen een aantal tips om zelf, goedkoop,…

Stadsfietsen: bandenspanning en kwaliteit van de banden

Veel mensen rijden niet prettig op hun fiets, doordat ze met een verkeerde bandenspanning of met banden van een verkeerde kwaliteit rondrijden. Hieronder volgen wat tips om comfortabeler te fietsen.

Cranks en pedalen vervangen van de fiets

Als het voortandwiel van uw fiets versleten is of uw pedalen niet meer soepel rondraaien, kunt u deze met onderstaande tips zelf vervangen.
Tips voor reparatie van defecte fietsverlichting

Tips voor reparatie van defecte fietsverlichting

Van veel fietsen doet het licht het niet. Dit kan, buiten dat het een bekeuring op kan leveren, ook tot gevaarlijke situaties leiden. U bent voor automobilisten slecht te zien. Hieronder een aantal ti…
Tips voor spannen of inkorten van de fietsketting

Tips voor spannen of inkorten van de fietsketting

Fietskettingen worden langer naarmate ze ouder worden. Dit is in feite het gevolg van een slijtageproces. Het spannen van de ketting, of in het uiterste geval het inkorten daarvan, wordt hieronder bes…

Tips om piepende trommelremmen van de fiets te verhelpen

Veel trommelremmen beginnen na verloop van jaren te piepen of te kraken bij het gebruik. Hieronder wat tips om daar wat aan te doen.
Tips om fietsstuur en zadel op juiste hoogte te zetten

Tips om fietsstuur en zadel op juiste hoogte te zetten

De hoogte van het stuur en het zadel van een fiets hebben een grote invloed op het rijplezier. Voor een prettige hoogte en hoe deze bevestigingen los te maken, volgen hieronder enkele tips.

Zadelpijn en de mogelijke oplossingen

Veel mensen hebben na een fietstocht last van zadelpijn. Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerd zadel of een verkeerde afstelling. Hieronder meer daarover.
Gepubliceerd door Berrie_van_mier op 16-03-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.